POKIDAN

U BIOSKOPIMA OD 23.11.2023

POSETITE IMDB O FILMU POKIDAN

Originalni naslov:  “Pokidan”

Prvi deo trilogije “Kafana na Balkanu”

Režija: Suzana Purković

U glavnim ulogama: Mladen Sovilj. Ivan Đorđević, Radoje Čupić, Vesna Stanojević, Marija Pikić, Jovo Maksić, Andrija Kuzmanović, Mirsad Tuka, Milutin Mima Karadžić, Miloš Petrović, Stefan Bundalo, Filip Hajduković, Miloš Pejović, Mina Nikolić, Jana Milosavljević

Žanr: Drama

Trajanje: 2h 15min 16sec

Scenario: Vanja Bulić, Nikola Zdravković, Marko Backović, Suzana Purković, Mladen Sovilj, Saša Mirković

Direktor fotografije: Vladimir Đurić

Producent:  Telekom Srbija

Izvršni producent: Saša Mirković

Producentska kuća:  Hype produkcija

Kompozitori: Vladimir Pejaković

Distribucija: Art vista

SINOPSIS – FILM „Pokidan“, trilogija “Kafana na Balkanu”

SINOPSIS – FILM „Pokidan“, trilogija “Kafana na Balkanu”

Film „Pokidan“ nastao je po motivima života Aleksandra Vuksanovića – Ace Lukasa. Narativni tok filma prati radnju isključivo glavnog lika Predraga, što podrazumeva da u filmu ne postoji scena u kojoj nije glavni lik.
Predrag Dragomirović, kojeg tumači Mladen Sovilj, je tridesetogodišnjak, poznat po svom talentu sviranja klavijature, trenutno živi kod roditelja, svira u grupi „Škorpioni“ sa svojim drugovima i u srećnoj je vezi sa Nadom. Bez jasne predstave o daljem toku svog života zapada za oko poznatoj rok zvezdi Ani Mariji, koju tumači Milica Janevski, koja je u potrazi za klavijaturistom. U trenutku kada misli da mu je život otvorio jedna vrata suočava se sa nizom problema koji ga odvode u dugove. Život mu se još jednom osmehnuo kada ga u lokalnom podrumu primećuje estradni menadžer Vanja, tumači ga Ivan Đorđević, i tada se život Peđe Dragomirovića menja iz korena. Nesnađen u novonastalim okolnostima i u pokušaju da pomiri dve krajnosti u svom životu, Peđa će biti ‘pokidan’ između starog i novog načina života, starog i novog identiteta. Pojedine stvari koje nudi nov identitet odvode ga na stranu na kojoj stvari nisu baš blistave kao što se čine. Što dublje ulazi u nove cipele novog Peđe – sada nazvanog Kovača – po splavu na kojem je napravio karijeru, njegov stari način života se urušava. Peđa upoznaje nove ljude i prijatelje koji će sa sobom nositi nove odgovornosti i posledice. Harizmatičan i talentovan, postavlja se pitanje da li individua koja je izgradila identitet koji je od nje tražen može opstati u novim okolnostima i sa novim zakonitostima koje taj drugačiji život nosi. Da li čovek koji je ‘pokidan’ može ponovo da se sastavi?

Vanja – Ivan Đorđević – 40 godina, predstavlja važnu personu u Peđinom životu. Nešto poput keca u rukavu i šansu koju treba iskoristiti. O Vanji znamo onoliko koliko i sam Peđa, budući da je dramaturgija filma takva da prati isključivo liniju glavnog lika. Misteriozan, enigmatičan, čovek koji očiglednom ume sa različitim strukturama ličnosti, Vanja je osoba sa kojom svo uvek na ivici. Nismo sigurni da li povlači drastične poteze, da li u istom momentu podržava ili ironično negoduje.

Nada – Marija Pikić – tridesetogodišnjakinja, Peđina prva velika ljubav i podrška. Blaga, prizemna i skromna, pretrpeće mnogo emotivnih promena i biti izazvana da u novim životnim okolnostima ili prilagodi sebe ili ne. Veoma trezvena i realna, ona je Peđina stabilnost i velika podrška.

Stole – Miloš Petrović Trojpec – Peđin najbolji drug, neko ko iskreno i požrtvovano brine za Peđu. Uvek je tu da da pametan savet i u toj želji za najboljim životom ne razmišlja o posledicama pogrešne podrške.

Andrija Kuzmanović i Jovo Maksić su u ulogama Baje i Koleta, nerazdvojnog dua kriminalnog klana koji redovno boravi na splavu „Kovač“. Oduševljeni Peđom oni nalaze dobar način da ga uzmu pod svoje. Likovi sa dva lica, u zavisnosti od raspoloženja i okolnosti. Njihovo obožavanje lika i dela Peđe Kovača jednako je njihovom ličnom uspehu. Njih dvojica su ljuti neprijatelji crnogorskog klana.

Milutin Mima Karadžić predstavlja lik Drago Kovača, vlasnika splava Kovač. Vedar po prirodi, a zapravo čovek koji svojim poslovanjem podržava mračne tokove beogradskog noćnog života.

Mirsad Tuka u ulozi Komandanta. Misteriozan i veoma respektovan vođa crnogorskog klana koji ne govori mnogo ali njegova dela dosta govore. Nerazdvojan od svog pomoćnika Pera kojeg tumači Miloš Pejović.