MIROSLAV ILIĆ


Legenda narodne muzike, Miroslav Ilić, rođen je 10. decembra 1950. godine u selu Mrčajevci nadomak Čačka. Gimnaziju je završio u Čačku, a nakon toga je upisao Elektrotehnički fakultet u Skoplju. Jedan je od najpopularnijih pevača na prostorima bivših jugoslovenskih zemalja, a blistavu muzičku karijeru koja je od samog početka išla ulaznom putanjom, započeo je davne 1972. godine pesmom „Devojka iz grada“, koja je postala njegova lična karta.

Publika i mediji su mu dali naziv i „Slavuj iz Mrčajevaca“, a sve što je ovaj „slavuj“ snimio prodavalo se u milionskim tiražima. Njegove najpoznatije pesme koje se smatraju evergreen hitovima na našim prostorima su „Tebi“, „Božanstvena ženo“, „Vino točim, a vino ne pijem“, „Polomiću čaše od kristala“, „Jesen sedamdeset i neke“, „Lažu da vreme leči sve“, „Jedan dan života“, „Još te nešto čini izuzetnom“, „Pozdravi je, pozdravi“, „Tako mi nedotaješ“, „Voleo sam devojku iz grada“, „Amerika“, „Najlepša si kad se smeješ“ i mnoge druge.

Miroslav gaji veliku ljubav prema svom rodnom kraju i za njega je svaki dan proveden u Mrčajevcima okrepljenje. Sa ljudima iz svog kraja kao i sa onima iz poslovne sfere, Ilić neguje prijateljske odnose i svi ga poznaju kao izuzetno dobrog domaćina, komšiju i prijatelja. Najveći bard domaće muzičke scene ove godine slavi pedeset godina uspešne muzičke karijere i još ne planira da se penzioniše, ali kada se za to odluči, penziju će, kako kaže, provesti u zagrljaju voljene supruge Gordane na porodičnom imanju.